Thursday, May 23, 2024
HomeJadual Waktu Berbuka PuasaJadual Waktu Berbuka Puasa 2017

Jadual Waktu Berbuka Puasa 2017

Jadual Waktu Berbuka Puasa 2017

Makna Puasa

Dari Segi Bahasa :
Bererti menahan diri daripada sesuatu

Dari Segi Syarak :Menahan diri daripada perkara-perkara yang membatalakan puasa dari terbit fajar sehingga terbenam matahari, dimulakan dengan niat berpuasa, kerana mengharapkan redha Allah SWT.

Berpuasa pada bulan ramadhan hukumnya wajib(fardu ain) berdasarkan al-quran, al-hadis dan ijmak ulamak.

Puasa Wajib Lain

1-Jenis-jenis puasa lain yang wajib ialah puasa nazar(puasa yang diniatkan untuk dilakukan kerana terkabulnya sesuatu hajat seperti berjaya dalam peperiksaan dll)

2-Puasa kifarat(puasa dalam erti kata membayar denda kerana melanggar syarat-syarat berpuasa seperti bersetubuh dengan isteri pada waktu siang bulan ramadhan. Puasa kifarat di sini ialah berpuasa selama 60 hari berturut-turut). Dalam bahasa arab di sebut kaffarah.


Dalil Al-Quran

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
“Hai orang2 yang beriman, diwajibkan bagimu berpuasa, sebagaimana telah diwajibkan pada orang2 sebelum kamu. Mudah-mudahan kamu bertakwa” (Al -Baqarah:183)

Puasa Ramadhan mula diwajibkan pada hari isnin dua hari bulan syaaban tahun kedua hijrah

Berikut Jadual Waktu Berbuka Puasa 2017 mengikut negeri di seluruh malaysia. Untuk melihat waktu berbuka puasa di negeri anda, anda hanya perlu klik nama negeri untuk muat turun jadualnya.

Jadual Waktu Berbuka Puasa 2017

niat puasa ramadhanRELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular